Matcha: Wat is het? Waarom is het gezond?

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 om 16:46

Ben jij benieuwd naar wat Matcha is en waarom het gezond is? We leggen hier graag uit wat Matcha is, waar het vandaan komt en wat de voordelen zijn van deze trendy superfood. In Nederland zien we namelijk dat de populariteit en bekendheid van matcha groeit. Je herkent het van groene thee ijs in een sushi restaurant, matcha cake en Matcha Latte bij de koffiecorner. 

 

Lees gauw verder!

 

Matcha thee poeder

Matcha poeder

Houd jij ook van de diepe groene kleur en verfrissende smaak van Matcha?

Matcha is in zijn originele vorm een poeder, gemaakt van groene thee. Het woord matcha betekent letterlijk 'thee poeder'. Doordat het fijngemalen is, lost het poeder makkelijk op in water en kunnen alle gezonde extracten van matcha volledig opgenomen worden.

 

Herkomst van Matcha

Waar komt Matcha vandaan?

 

Oorspronkelijk komt matcha uit het verre oosten: vanuit China is het overgevlogen naar Japan. Bij die intrede in Japan is de waardering en gebruik voor matcha enorm gestegen. Het Japanse woord Matcha wordt daarom ook door heel de wereld gebruikt.

 

Bij de oorspronlijke bereiding van matcha staat zen en mindfulness centraal. Monniken uit boeddhistische kloosters hielden rituelen of theeceremonies om matcha te bereiden. De oude manier van bereiden met de kenmerkende accessoires zie je nu nog steeds gebruikt worden. Met een mixer of klopper gemaakt van bamboe laat je de poeder volledig oplossen in heet water in een traditionele keramische kom.

 

Deze accessoires kun je ook terugvinden in ons assortiment dat verkrijgbaar is, zodat iedereen thuis of op werk matcha kan bereiden. 

 

Velden met thee bladen

Productie Matcha

 

De productie van matcha poeder is erg arbeidsintensief. De oogst is klein vanwege de benodigde verwerking van groene theebladen. De poeder lijkt immers erg weinig te zijn.  Je zult echter merken dat je vrij weinig nodig hebt voor één kop matcha.

De poeder wordt gehaald uit fijngemalen groene theebladen. Deze theebladen zijn terug te vinden op theeplantages waarbij jonge theebladen zelfs overdekt moeten zijn; om bescherming te krijgen tegen de zon zodat de smaak beter beschermd wordt.

 

Bij de oogst worden de theebladen eerst gestoomd, daarna gedroogd en ten slotte fijn gemaald.  Dit proces mag niet te snel gaan, omdat het de aroma en smaak in gevaar kan brengen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer tijd er wordt genomen voor de oogst en verwerking. Je kunt daarom ook prijzen zien van 150,- euro per 100 gram voor high-end matcha.  Alleen de echte kenners zullen de verschillen proeven.  Het wordt niet voor niets het groene goud genoemd. Voor een alledaags kopje matcha of het bakken van een cake hebben we matcha vanaf 14,50 voor 30 gram.

 

Waarom is Matcha gezond?

 

Matcha heeft een opvallend felle groene kleur, maar dat is niet de reden waarom Matcha  de status superfood heeft gekregen. Het Matcha poeder bevat ook vele gezonde stoffen die je helpen met alertheid, concentratie en algemene gezondheid. In deze paragraaf lopen we door alle onderdelen heen.

 

  • Antioxidanten
  • Theïne
  • L-Theaine
  • Vitamine C
  • Cafeïne
  • Vrije radicalen
  • Lagere bloedruk
  • Cholesterolwaarden
  • Alertheid
  • Concentratie
  • Stress
  • Gewichtsverlies

 

Antioxidanten

Allereerst, er zitten veel antioxidanten in matcha. Deze worden catechinen genoemd en om specifiek te zijn gaat het om EGCG (epigallocatechinegallaat). Een mond vol moeilijke termen.

 

Enfin, in studies is aangetoond dat de rijkelijk aanwezige antioxidanten in Matcha, helpen tegen de bestrijding van kankercellen, virussen en hartziektes. Ze bestrijden namen vrije radicalen in je lichaam. Dat betekent dat ze je cellen helpen tegen oxidatie en ontsteking. Je krijgt hierdoor een lagere bloeddruk en cholesterolwaarden. Dat zijn belangrijke spelers bij de gezondheid van je hart.. 

 

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor je weerstand en immuunsysteem. Het helpt namelijk tegen het bestrijden van vrije radicalen. In een studie zien we dat Matcha ook een hoge concentratie aan vitamine C bevat.

 

Theïne, cafeïne en L-Theaine

Daarnaast bevat het poeder ook theïne, oftewel cafeïne. Het zijn dezelfde stoffen met een andere naam. Het verschil met theïne in Matcha is dat het een uniek aminozuur bevat en dat is L-Theaine. L-Theaine zie je ook vaak terug in producten van bijvoorbeeld Holland & Barret.

 

Stress, energie, alertheid en concentratie

De stoffen in Matcha zorgen ervoor dat je meer energie krijgt vanwege de theïne. Het verschil tussen koffie en Matcha is dat laatstgenoemde ook L-Theaine bevat.

Een vaak voorkomend probleem met koffie drinken is een rusteloos, prikkelbaarheid en zelfs hartkloppingen. Je kan hierbij een hoge piek ervaren en dat eindigt met een dip.

In Matcha zit L-Thaine en dat zorgt ervoor dat je rustiger wordt en minder stress krijgt. De energie die je krijgt zal langzamer in je bloedstroom verschijnen. Uit onderzoek is tevens gebleken dat de inname van Matcha beter is voor je alertheid, concentratie en geheugen. 

Daarom vinden wij dat Matcha een veel betere alternatief is voor koffie.

 

Leuk feitje: in het onderzoek heeft men de gezonde eigenschappen kunnen vaststellen bij deelnemers die snackrepen met Matcha poeder aten.

 

Gewichtsverlies

Matcha helpt bij gewichtsverlies! Bij een regelmatige consumptie van Matcha, blijkt dat de antioxidanten zorgen voor een afname van gewicht en lichaamsvet. 

De langzame uitstoot van energie uit Matcha helpt tevens tegen een hongerig gevoel die je krijgt vanwege een laag suikerniveau. Dus - minder snaaien ;)

 

Hiermee heb ik kort voor je samengevat wat de gezonde eigenschappen zijn van matcha poeder.

 

Verschil Matcha thee poeder en thee bladen

 

Hoe zit het met theezakjes met groene thee? Is dat hetzelfde? 

 

De meer bekende theezakjes bevatten dezelfde gezonde eigenschappen als matcha. Het komt immers uit dezelfde theeplanten. Het verschil zit in hoe deze eigenschappen opgenomen worden in het water. Bij gewone thee trek je namelijk de theesmaak en extracten uit de bladen met heet water. Bij matcha lost het poeder volledig op in het water en om die reden zul je dus veel hogere concentraties van gezonde extracten vinden in een kop matcha. Matcha bevat bijvoorbeeld 137 keer meer EGCG dan een normale groene thee.

 

Matcha - superfood!

Matcha is een superfood en gezond voor je lichaam! We zijn daarom een groot fan van Matcha en de gezonde eigenschappen daarvan.

Er zijn vele wetenschappelijke artikelen die deze uitspraak ondersteunen. Het is geen wondermiddel of medicijn en dat willen we zeker ook niet beweren! We vinden wel dat iedereen Matcha moet overwegen in het dagelijks dieet. Naast energie, zorgt Matcha ervoor dat je lichaam sterker is en dat mentaal beter presteert.

De mogelijkheden zijn ongekend. Je kunt er de lekkerste drankjes van maken, maar ook heerlijk mee koken. Op Matchatijd proberen we regelmatig recepten te publiceren zodat je verrassende drankjes en gerechten kunt maken.

 

Bij Matchatijd maken we er onze missie van om Matcha voor iedereen toegankelijk te maken.


Gerelateerde producten

Meest recente berichten

Een cake bakken met Matcha

Zelf een cake bakken met matcha is niet moeilijker dan een gewone cake bakken.Je kunt het vergelijken met het bakken van een chocoladecake. In principe voeg je alleen cacao aan een basisrecept toe.

Lees meer »

Matcha: Wat is het? Waarom is het gezond?

Ben jij benieuwd naar wat Matcha is en waarom het gezond is? We leggen hier graag uit wat Matcha is, waar het vandaan komt en wat de voordelen zijn van deze trendy superfood. In Nederland zien we namelijk dat de populariteit en bekendheid van matcha groeit. Je herkent het van groene thee ijs in een sushi restaurant, matcha cake en Matcha Latte bij de koffiecorner. 

Lees meer »

Gezichtsmasker van Matcha thee

Heb jij er ooit aan gedacht om Matcha op je gezicht te smeren? Waarschijnlijk niet en daarom laten wij jou kennis maken met wat zo'n gezichtsmasker, gemaakt op basis van Matcha poeder, met jouw huid kan doen. 

Lees meer »