Een cake bakken met Matcha

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 20:08

Zelf een cake bakken met matcha is niet moeilijker dan een gewone cake bakken.
Je kunt het vergelijken met het bakken van een chocoladecake. In principe voeg je alleen cacao aan een basisrecept toe.

 

Matcha cake

De toevoeging van matchapoeder zal je cake of taart een verrassende diepgroene kleur geven. De verfrissende smaak van een kopje matchathee komt in een cake heel goed tot zijn recht. Zoals bij het zetten van de thee lost het poeder, bij het bereiden van het deeg, geheel op en kunnen alle gezonde inhoudsstoffen door je lichaam opgenomen worden.

Hieronder zul je een recept vinden van een klassieke marmercake, maar dan met matcha.
Je hebt voor deze koek geen bijzondere ingrediënten nodig, de meeste zul je al in huis hebben. De chocolade combineert zeer goed met de kruidige en verkwikkende smaak van het groene poeder.

 

Wat heb je nodig voor deze Matcha marmercake?

Voor het deeg:

• 200 gram boter
• 200 gram suiker
• Snufje zout
• 4 eieren
• 40 gram witte chocolade (gesmolten)
• 200 gram zelfrijzend bakmeel
• 2 eetlepels matchapoeder
• 30 gram cacaopoeder

Voor het glazuur:

• 200 gram poedersuiker
• 2 eetlepel vruchtensap (citroen of sinaasappel)
• 1/2 theelepel matcha

 

Voorbereidingen

Zet alle ingrediënten voor het deeg op tijd klaar, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Het is belangrijk dat de boter zacht, maar niet gesmolten is.

Smelt de chocolade au bain-marie tot hij warm en vloeibaar is, maar niet heet. Je kunt dit ook in de magnetron verwarmen.
Wil je geen groene klontjes in je cake vinden, kun je het beste de matchapoeder zeven. Doe dit ook met het bakmeel.

Deze hoeveelheid deeg is voor een standaard cakevorm geschikt. Je kunt er makkelijk tien plakjes van snijden. Vet de vorm alvast met wat boter in, bespuit de binnenkant met een bakspray, of bekleed hem met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bereiding van het deeg

 

  1. Doe de boter met de suiker en het zout in een mengkom. Roer tot een gladde crème
    ontstaat en de suiker opgelost is. Dit kan met een handmixer of een keukenmachine.

  2. Voeg één ei toe en blijf roeren tot het helemaal in de botermassa is opgenomen.
    De andere drie eieren, één voor één toevoegen en verwerken.

  3. Nu kun je het zelfrijzend bakmeel erbij doen. Doe dit in kleine porties en roer het
    geheel steeds tot een mooi glad geheel. Ga hiermee door tot alle bloem opgenomen is
    en een egaal beslag ontstaan is.

  4. Meng nu de gesmolten chocolade goed door het deeg.

  5. Deel het beslag in 3 delen. Meng door 1 deel het cacaopoeder en door de andere 2
    delen de matcha.

  6. Schep nu de helft van het groene deeg in de cakevorm, daarop het chocoladebeslag en
    slot de rest van het matchadeeg. Strijk de bovenkant glad. Voor een fraai gemarmerd
    effect kun je met een mes een aantal lijnen door het beslag trekken.

  7. Schuif de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake voor 60
    minuten. Stek na afloop een satépen in de cake, komt deze er droog uit, dan is de
    cake gaar.

  8. Laat de cake geheel afkoelen voordat je hem op een rooster stort.

  9. Roer voor het glazuur de poedersuiker met het vruchtensap tot een glad papje.

  10. Giet het glazuur over de cake en verdeel het met een mes.

  11. Laat de glazuurlaag iets opdrogen voordat je de cake aansnijd.

 

Variaties

Voor een ronde taart van 24 cm doorsnede kun je het cacaopoeder door een extra eetlepel matchapoeder vervangen. Snijd de taart horizontaal één of tweemaal door en vul hem met slagroom of een crème naar keuze. Garneer de taart met slagroom en strooi er met een zeefje wat matchapoeder over.

  • Bestrooi de glazuurlaag of het slagroom eens met geroosterde amandelen, een geweldige bundeling van smaken.
  • Maak eens een ganache van 75 gram slagroom en 150 gram witte of donkere chocolade om je cake mee te bestrijken.
  • Frambozen en matcha zijn een verrukkelijke combinatie. Vul de taart met frambozenjam of gebruik verse frambozen als garnering.
  • Voeg aan het deeg 1 eetlepel geraspte citroen- of sinaasappelschil toe en je zult verbaasd zijn van het smaakverschil.
  • Cupcakes? De hoeveelheid deeg van dit recept is voldoende voor 8 cupcakes.

 

Heb jij al alles in huis om een matcha cake te bakken? Bekijk onze shop voor matcha artikelen.

Veel bakplezier!

Gerelateerde producten