Bamboe Matcha kloppers; voor de beste bereiding van Matcha

Gepubliceerd op 16 september 2020 om 19:40

Wat is een bamboe Matcha klopper? Hoe gebruik ik zo'n klopper? Hoe krijg ik een mooie schuimlaag in een kop Matcha? In deze blog lees je hoe je het beste uit Matcha haalt met een goede bamboe klopper.

 

Wat is een Matcha klopper?

Een Matcha klopper is een speciale mixer waarmee je Matcha poeder kan mengen met water. De Matcha klopper gemaakt van bamboe wordt ook wel een bamboeklopper, Matcha garde, Matcha whisk of Chasen genoemd. 

 

Chasen


Een Chasen is volledig uit één stuk bamboe gesneden; geheel gemaakt van natuurlijk materiaal dus. Met de bamboe Matcha klopper bereidt je op authentieke wijze een heerlijke kop gezonde Matcha thee met een schuimende laag. 

 

Waarom een klopper of matcha mixer gebruiken?

Bij het ontstaan van Matcha is de klopper meteen een essentieel onderdeel van de traditionele theeceremonie in Japan. Zo’n eeuwenoude traditie is niet in leven gehouden zonder goede reden.

In Japan zien ze een theeceremonie, oftewel chadô of de cha-no-yu, nog steeds als een sociale gelegenheid; aan gasten wordt thee geserveerd in een aparte theekamer volgens een japans ritueel. Het draait allemaal om de bereiding, de presentatie en het drinken van thee. Thee drinken op zijn japans is dus nog steeds een vorm van kunst.
In Japan spreekt men van de drie geluiden bij een theeceremonie, namelijk het geluid van het deksel van de theepot, het geluid van de theekom als die op de tatami-mat wordt geplaatst en het geluid van de theespatel op de theekom.

 

Een bamboe klopper geeft de Matcha een mooie en heerlijke schuimige textuur. Hetzelfde effect is niet of nauwelijks te krijgen met bijvoorbeeld een (elektrische) garde of melkopschuimer.

 

Hoe gebruik je een Matcha klopper of Chasen?

 

Voordat je begint met het maken van je Matcha thee, zorg je ervoor dat je bamboe opscheplepel, klopper, een Matcha kom (of een andere kom) en je Matcha poeder klaar ligt.
Laat de klopper oftewel Chasen voor gebruik eventjes weken in heet water. Met de bamboe klopper klop je de Matcha met heet water op tot een romige, schuimende groene thee.  Houdt de "M"-beweging aan bij het opkloppen. Het water wat je mag toevoegen, mag absoluut niet 100 graden Celsius zijn. Te heet water tast de structuur en ook de smaak van de Matcha aan. Je kan het beste water gebruiken met een temperatuur van rond de 75 graden Celsius. Daarnaast is het volgens thee sommeliers aangeraden om mineraalwater te gebruiken in plaats van water uit de kraan. Door de kalk wat in kraanwater zit, kan thee een net andere smaak krijgen dan met mineraalwater.
Na gebruik van de klopper spoel je deze lichtjes af met lauw water totdat alle groene poeder weg is gespoeld en dep je het droog met een doek. Laat vervolgens de klopper met de platte kant op tafel staan en laat het aan de lucht drogen. Eventueel kan je ook een chasen-houder gebruiken om het te laten drogen. Zo blijven de tanden van de klopper mooi intact.

Overigens kan Matcha thee zowel warm als koud worden gedronken.

 

Dus voor elke Matcha liefhebber is de bamboe klopper een belangrijke item voor de bereiding van een goede Matcha.

 


Gerelateerde producten